8 Mayıs 2013 Çarşamba


Doğa üzerinde bulunan en değerli madenlerden biridir pırlanta. Elmas pırlantanın işlenmeden önceki hali olup kesim şekilleri farklıdır. Elmas işlenerek pırlanta haline dönüşür. 4C kuralı yani cut- carat- color –clarity denilen özellikler vardır. Fiyatını belirleyen bu 4C özellikleridir.


   Kesimi dediğimiz şey taşın boyutu ve simetrisi ile ilgili bir özelliktir. Kesim sayesinde ışıltı verilmektedir. Kesiminin iyi olması demek pırlantanın ışığının da bir o kadar iyi olacağı anlamına gelir.

Pırlanta Özellikleri

Bir diğer özellik olan karat ise pırlanta ağırlığını ifade eder. Gramın beşte birini karat olarak ifade etmekteyiz. Mesela bir karat 100 noktayı, 0,25 karat ise 25 noktayı ifade etmektedir. Karat ölçüleri belirlenirken son teknolojiden yararlanır. Bu sayede karat ağırlıklarında hata olması engellenir.

Renkleri genel olarak koyu sarıdan parlak beyaza doğru gitmektedir. Taş ne kadar beyaz olursa değeri yüksek olur. Pırlanta Renkleri, D, E, F, G, H, I, J gibi sınıflandırılır. Ortalama kalitede bir pırlanta taşının rengi H ya da I'dır. Keza taşın berrak olması da her birbirinden ayıran bir özelliktir. Taş ne kadar lekesiz olursa o kadar değerlidir. Burada da sınıflandırma VVS, VS, SI, I gibidir. Ortalama bir pırlanta taşının berraklık kalitesi VS ve SI'dır.

Tek Taş Yüzük ne anlama gelir

Günümüzde evlenme, nişan gibi özel günlerde tercih edilen tektaş yüzük, kişilerin sevgilerini sembolize eden bir standart haline dönüşmüştür. Ölümsüz bir taş olması, tek taş de aşkı ölümsüzleştirmek ve evliliğin bir sembolü olarak seçilmesini sağlamıştır. Doğada var olan pırlantanın nasıl eşi yoksa kadınlara da tek olduklarını anlatmanın yoludur tek taş yüzük. Divas, evlilik teklifleriniz için tektaş yüzük, evlilik hazırlığı içerisinde olanlar için her bütçeye uygun evlilik yüzüğümodelleri bulunmakta.

Hiç yorum yok: